رابیتس یا مفتول گالوانیزه، محصولی است که از آن برای ایجاد اشکال مختلف با گچ استفاده می‌کنند. این محصول نقش چشم گیری در توسعه طراحی داخلی ساختمان داشته است. نام این محصول، از واژه انگلیسی Rib Lath سرچشمه می‌گیرد.

پیش از توسعه رابیتس‌ها، بیشتر طراحی‌های ساختمان‌ها با گچ‌ و شکل‌دهی به آن انجام می‌شد؛ این کار دقت و ظرافت لازم را نداشت و از سویی، وزن سازه را در طرح‌های خاص بسیار بالا می‌برد و امکان فروریختن آن وجود داشت. این محصول، دست طراحان را در ایجاد اشکال مختلف بازتر کرده و دریچه جدیدی را در زمینه ساخت و ساز گشود.

در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات قصد داریم به معرفی دقیق رابیتس، انواع و کاربردهای آن بپردازیم؛ سپس راه‌هایی به شما معرفی خواهیم کرد که در صورت نیاز به رابیتس، تجربه‌ خریدی دلپذیر و به صرفه داشته باشید، پس تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید.

رابیتس چیست؟

رابیتس‌ها محصولات فلزی توری شکل هستند که در اصطلاح عامیانه، به اشتباه با نام راویز شناخته شده‌اند. این محصولات، از چشمه‌هایی تشکیل شده‌اند که دارای اشکال و ابعاد متنوع هستند و روی اندازه کلی محصول اثرگذارند. رابیتس، تحمل نیروی کششی بالایی دارد و به همین دلیل به انواع ورق فلزی موجود در بازار ترجیح داده می‌شود.

شکل ظاهری رابیتس

رابیتس از توری‌هایی تشکیل شده است که سطح گسترده، وزن سبک و مقاومت بالایی دارند. این محصول ضخامتی بین ۰.۲۵ تا ۰.۵ میلی متر دارد و در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. روزنه‌های رابیتس که چشمه نامیده می‌شوند می‌توانند شکل مربعی، دایره‌ای و مستطیلی داشته باشند. در ایران، شکل متوازی‌الاضلاع بسیار رایج است به این دلیل که این اشکال توانایی تحمل فشار بیشتری را دارند و پس از نصب، دچار تغییر شکل و تخریب سازه نمی‌شوند.

رابیتس‌ها در جهت طولی، دارای ۹، ۱۱ یا ۱۳ و گاه تا ۱۷ ستون هستند که بسته به سنگینی سازه انتخاب می‌شود، یعنی برای تحمل وزن بیشتر باید تعداد پایه‌ها بالاتر برود که البته روی قیمت نهایی محصول بسیار موثر خواهد بود؛ بنابراین بهتر است برای سازه‌های سبک از مدل ۹ یا ۱۱ ستونه استفاده شود تا هزینه اضافی به پروژه تحمیل نگردد.

فرآیند تولید رابیتس

فرآیند تولید رابیتس، تا حدودی پیچیده و زمان بر است؛ همچنین ماده اولیه مورد استفاده در آن نسبتا گران قیمت بوده و در نتیجه روی قیمت نهایی محصول موثر است. به همین جهت، به ازای افزایش تعداد پایه و در نتیجه وزن محصول، تفاوت قیمت چشم گیری را شاهد خواهیم بود.

ماده اولیه

در تولید رابیتس از ورق گالوانیزه استفاده می‌شود به همین جهت میان قیمت رابیتس و این نوع ورق، رابطه‌ای مستقیم و تگاتنگ وجود دارد. ورق گالوانیزه، محصولی از جنس فولاد است که برای حفظ آن از عوامل فرسایشی همچون خوردگی و اکسیداسیون، آن را با فلز روی می‌پوشانند. روکش روی، مقاومت محصول را بالا می‌برد و در نتیجه رابیتس هم در برابر فرسایش بسیار پایدار است.

روش تولید

تولید رابیتس را می‌توان در دو مرحله زیر شرح داد:

  • شکاف زنی

در این مرحله ورق گالوانیزه‌ای با عرض ۳۰ سانت، در دستگاهی به نام شکاف زن قرار می‌گیرد؛ این دستگاه به وسیله سنبه ای که در آن تعبیه شده است، شکاف هایی منظم روی ورق ایجاد می‌نماید. پس از طی این مرحله، ورق شکاف خورده وارد مرحله کشش عرضی می‌شود.

  • کشش عرضی

در این مرحله به کمک غلتک‌هایی ورق را در جهت عرض خود می‌کشند تا بین ستون‌ها فضای خالی ایجاد گردد؛ با طی این فرآیند چشمه‌های راویز در اشکال مربع، دایره، لوزی و یا متوازی الاضلاع به وجود می‌آید.

  • برش رابیتس

در مرحله آخر رابیتس را برش می‌دهند تا محصولی در طول استاندارد به وجود آید. این محصول نهایی آماده فروش و استفاده است.

انواع رابیتس

رابیتس‌ها می‌توانند بر سه مبنا تقسیم‌بندی شوند:

  1. بر اساس تعداد ستون‌ها

تعداد ستون‌ها در رابیتس می‌تواند ۹، ۱۱ یا ۱۳ عدد باشد. در برخی نمونه‌های خارجی این تعداد می‌تواند به ۱۷ هم برسد. این تعداد بستگی به سنگینی محصول و طرحی که قرار است روی آن اجرا شود، دارد.

  1. بر اساس تعداد چشمه‌ها

چشمه به روزنه‌های میان ستون‌ها گفته می‌شود. رابیتس‌ها می‌توانند دو الی سه چشمه داشته باشند. هرچه تعداد چشمه در یک ورق کمتر باشد، ابعاد آن بزرگتر است.

  1. بر اساس وزن برگه‌ها

در این بخش، دو مورد روی وزن موثر هستند: یکی وزن ورق گالوانیزه که تحت تاثیر ضخامت آن است و دیگری تعداد ستون‌ها. بر اساس این دو معیار، رابیتس‌ها می‌توانند به انواع سبک، نیمه سنگین و سنگین تقسیم شوند. به انواع ۱۷ ستونه، که البته بسیار محدود هستند، فوق سنگین گفته می‌شود.

کاربردهای رابیتس

رابیتس با فراهم کردن سطحی چسبنده، شرایط خوبی برای درگیری ملات ماسه سیمان و یا گچ فراهم می‌نماید. این محصول کاربردهای زیادی در صنعت ساخت و ساز دارد و در ترکیب با میلگرد، نبشی و قوطی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فرآورده فلزی به طور کلی در موارد زیر کاربرد دارد:

  1. کاربرد در نمای ساختمان

در معماری یک سازه برای ایجاد زیبایی گاهی از فرورفتگی و برآمدگی استفاده می‌کنند، این عمل بیشتر روی قسمت‌هایی مانند سردر ساختمان یا دیوارهای کوتاه انجام می‌شود؛ رابیتس فرآورده ای سبک و مناسب برای انجام این کار است.

  1. جلوگیری از ترک خوردگی

رابیتس محصولی است که چسبندگی بالایی دارد و می‌تواند بیشترین میزان درگیری را با گچ و بتن داشته باشد؛ این موضوع باعث ایجاد سطحی یکدست می‌شود که به راحتی ترک نمی‌خورد و مقاومت بالایی خواهد داشت.

  1. استفاده در بتن ریزی

در بتن‌ریزی های حجیم لازم است که پیش از کار، نقاط قطع بتن ریزی توسط مهندسین تشخیص داده شود و در این بخش‌ها، از رابیتس استفاده گردد.

  1. استفاده در دیوار و سقف کاذب

در نهایت، رایج ترین و آشناترین کاربرد رابیتس‌ها استفاده برای ساخت سقف کاذب، آرک سقف آشپزخانه و دیوارهای داخلی و طراحی داخلی منزل است. این محصول به دلیل شکل پذیری، مقاومت و ضدزنگ بودن انتخابی مناسب برای زیر گچ کاری است.

کار با کناف یا رابیتس؟!

با وجود کناف، که کار طراحی داخلی را آسان‌تر می‌کند، چرا همچنان در بعضی مناطق انتخاب اول رابیتس است؟ این موضوع می‌تواند چند دلیل داشته باشد، از جمله اینکه این محصول در بازار فراوان است و با قیمت مناسب و به سرعت یافت می‌شود. علاوه بر این، کار با رابیتس بسیار سریع پیش می‌رود و سرعت پروژه را بالا می‌برد.

رابیتس می‌تواند بار زیادی را تحمل کند و در هنگام حوادثی مانند زلزله و لرزش‌های ناگهانی، مقاومت بالایی دارد. این محصول برای استفاده در مناطق مرطوب مناسب‌تر است زیرا به دلیل استفاده از ورق گالوانیزه در تولید آن، مقاومت خوبی در برابر زنگ‌زدگی دارد.

رابیتس سطحی کاملا یکدست ایجاد می‌کند و بیشترین درگیری را با ملات خواهد داشت. در نهایت، یکی از نکات مهم در این رابطه این است که کار با رابیتس بسیار آسان است و برای اجرا، نیاز به تخصص بالایی ندارد؛ بنابراین هزینه‌ی پروژه تا حدودی کاهش می‌یابد.

نحوه استعلام قیمت انواع رابیتس

قیمت رابیتس تحت تاثیر عوامل مختلفی دچار تغییر و تحول می‌شود، یکی از این عوامل استفاده از ورق گالوانیزه در تولید این محصول است؛ این ورق به دلیل طی کردن فرآیندی نسبتا هزینه‌بر، قیمت بالایی نسبت به انواع دیگر ورق دارد و بخشی از قیمت رابیتس‌ها هم تحت تاثیر این عامل است. در واقع هرقدر قیمت ورق گالوانیزه بیشتر شود، صفحات مشبک فلزی تولید شده از آن هم گران خواهند شد.

از سویی وزن محصول در قیمت آن موثر خواهد بود، با افزایش تعداد ستون‌ها وزن رابیتس هم بیشتر می‌شود و قیمت آن بالاتر می‌رود؛ در نتیجه قیمت انواع سبک از انواع سنگین، ارزان‌تر خواهدبود.

برای استعلام قیمت به روز رابیتس، می‌توانید از فروشگاه‌های فروش مصالح این موضوع را پیگیری کنید که البته وقت زیادی از شما خواهد گرفت و قیمت‌ها ممکن است چندان به روز به دستتان نرسد. پیشنهاد ما این است که از آهن اسپات برای استعلام قیمت رابیتس استفاده کنید؛ در این سایت قیمت‌ها به صورت به روز و دقیق در دسترس هستند و شما امکان مقایسه بین برندهای مختلف را خواهید داشت. همچنین با تحلیل‌های موجود در این وبسایت می‌توانید از تغییرات و نوسانات بازار آگاهی یافته و با بهترین قیمت، رابیتس موردنظر خود را خریداری نمایید.

خرید رابیتس و محصولات فولادی از آهن اسپات

پیش از خرید رابیتس، لازم است چندنکته را در نظر بگیرید؛ نخست اینکه رابیتس ممکن است حین اجرا، به دلیل نداشتن جای جولان کافی، ظرافت خیلی زیادی نداشته باشد، اگر طرح‌های شلوغ و ظریف مدنظرتان است، این محصول انتخاب خوبی نخواهد بود.

دوم اینکه برای خرید رابیتس، ابتدا نیاز خود را به درستی بسنجید؛ برای هر سازه‌ و طرحی نیاز به خرید انواع نیمه سنگین یا سنگین ندارید. اگر طراحی شما ساده و سبک است، لازم نیست هزینه اضافی کنید و رابیتس نیمه سنگین یا سنگین خریداری نمایید.

در نهایت برای خرید عجله نکنید و حتما سعی کنید بهترین قیمت‌ها را مورد بررسی قرار دهید، نوسان در قیمت این محصول به دلیل تغییر در قیمت ورق گالوانیزه زیاد است و ممکن است کاهش یا افزایش ناگهانی بها در مدت کوتاهی رخ دهد. پس از آن‌که نکات بالا را در نظر گرفتید، می‌توانید از گزینه تماس با کارشناسان در سایت آهن اسپات استفاده کنید تا بتوانید بهترین خرید را داشته باشید.

در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات درباره محصولی به نام رابیتس که در اصطلاح عامیانه به اشتباه با نام راویز نیز شناخته می‌شود، صحبت کردیم. برای نحوه استعلام قیمت و خرید رابیتس میتوانید به وبسایت آهن اسپات به آدرس ahanspot.com مراجعه و رابیتس ارزان و باکیفیت را از تولیدکنندگان برتر تهیه کنید.