دنیای مصالح فلزی یکی از متنوع‌ترین و درعین‌ حال کاربردی‌ترین مواد مورداستفاده در ساخت‌ و ساز هستند. پروفیل‌ها یکی از انواع مصالح فلزی‌اند که دارای ساختارهای متفاوت با کاربردهای فراوانی هستند؛ اما یکی از این انواع پروفیل‌ها، پروفیل زد شکل که دارای کاربردهای متفاوتی است و از آن جهت تقویت و پشتیبانی سازه‌های فلزی و یا ساخت قطعات مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات با ما همراه باشید تا با انواع پروفیل‌ زد کاربرد آن‌ها و نحوه خرید پروفیل زد آشنا شوید.

پروفیل زد (z) چیست؟

قبل از آشنایی با پروفیل زد بهتر است با تعریف پروفیل و معنای اصطلاحی آن آشنا شوید. پروفیل‌ها در واقع یکی از انواع مصالح ساختمانی فلزی هستند که در یک طول مشخص مقطعی ثابت دارند. این پروفیل‌ها دارای ساختارهایی باز و یا بسته هستند.
همان‌طور که اشاره شد پروفیل‌ها یکی از مصالح فلزی پرکاربرد در سازه‌های فلزی و ساختمان‌سازی هستند. پروفیل‌های زد از انواع پروفیل‌های باز هستند و همان‌طور که از نام آن‌ها پیداست ساختاری به شکل زد انگلیسی (z) دارند که به نام پرلون زد نیز معروفند.

پروفیل‌های زد به نوبه خود توسط کارشناسان و طراحان در جاهای مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند. برای مثال از این پروفیل‌ها جهت پشتیبانی قسمت‌های متفاوت یا ساخت قطعات و اجسامی همچون در و پنجره مورد استفاده قرار بگیرند.

پروفیل‌های زد را نیز می‌توان تیرآهن‌های افقی تعریف کرد که به دلیل شکل‌گیری اتصالات سقف و دیواره ساختمان‌های ویلایی طراحی شده‌اند. اغلب از این پروفیل‌ها جهت تکیه‌گاه و برای محکم بودن و ایمن بودن بیشتر سازه‌ها استفاده می‌شوند. ساختار این پروفیل‌ها پوشیده شده از روی، دارای استحکامی بالا و ساختاری سبک دارند تا بتواند کارآمد و اقتصادی باشد.

تاریخچه استفاده از پروفیل زد

هریک از انواع پروفیل‌های ساختمانی کاربرد متفاوتی دارند، اما برای اولین‌ بار از پروفیل‌های زد به دلیل ساختار زد شکل و دوطرفه در ساخت سوله‌ها و در کل سازه‌هایی مورداستفاده قرار گرفت که اعضای مختلف سازه باید توسط ۲ قسمت مجزا به یکدیگر نصب می‌شدند.
به بیانی ساده‌تر برای مثال در ساخت سوله‌ها طراحی سقف این سازه‌ها در قدیم به‌گونه‌ای بود که ایجاب می‌کرد بخش‌های مجزا به‌صورت قطعات پازل ساخته و پس از آن روی سقف‌ها و بدنه آن قطعات ساخته‌شده نصب می‌شدند.

به همین دلیل استفاده از پروفیل‌های زد شکل به دلیل ساختار دوطرفه و همچنین وزن سبک آن‌ها این امکان و قابلیت را به طراحان و مهندسان سازه داد که با استفاده از آن و قابل اتصال بودن از هر ۲ سمت واسطه‌ای بین دو عضو سقف و قطعات روی آن باشد.

ساختار پروفیل‌ها علاوه بر دوطرفه بودن آن‌ها دارای سوراخ‌های آماده است که می‌توان برای اتصال آن‌ها به قاب اصلی با استفاده از پیچ به‌راحتی قطعات را نصب کرد. پس می‌توان گفت که تاریخچه این پروفیل‌های زد شکل به بناهای فولادی و صنعتی برمی‌گردد که با نصب قسمت‌های مختلف مانند سقف بر روی آن مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

انواع پروفیل زد

پروفیل‌های زد همگی دارای ساختاری ثابت و زد شکل هستند. تنها تفاوت در ساختار آن‌ها که می‌توان به دسته‌بندی این پروفیل‌ها نیز کمک کرد اندازه و قطر تشکیل‌دهنده این قطعات فلزی است.
پروفیل‌های زد در ضخامت‌ها و همچنین سایزهای متفاوتی تولید می‌شوند که هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند. مصرف‌کنندگان نیز باید بر اساس نوع نیاز خود آن‌ها را انتخاب نمایند. ازجمله انواعی از پروفیل‌های زد در ادامه با ضخامت و سایز استاندارد آن‌ها ذکر شده است.

پروفیل‌های زد ۱۶

  • این پروفیل‌ها به طور معمول در ضخامت‌های ۲ میلی‌متری با وزن ۴٫۹ کیلوگرم
  • در ضخامت ۲٫۵ میلی‌متر با وزن ۶ کیلوگرم
  • در و ضخامت‌های ۳ میلی‌متر با وزن ۷٫۲ کیلوگرم تولید می‌شوند.

پروفیل‌های زد ۱۸

  • این دسته از پروفیل‌ها نیز در ضخامت‌های ۲ میلی‌متر با وزن ۵٫۲ کیلوگرم
  • ضخامت‌های ۲٫۵ میلی‌متر با وزن ۶٫۵ کیلوگرم
  • و ضخامت ۳ میلی‌متر با وزن ۷٫۷ کیلوگرم ساخته می‌شوند.

پروفیل‌های زد ۲۰

  • دارای ضخامت ۲ میلی‌متر با وزن ۵٫۵ کیلوگرم
  • دارای ضخامت ۲٫۵ میلی‌متر با وزن ۶٫۸ کیلوگرم
  • ضخامت ۳ میلی‌متر با وزن ۸ کیلوگرم
  • ضخامت ۳٫۵ میلی‌متر با وزن ۹٫۵ کیلوگرم

پروفیل‌های زد ۲۲

  • ضخامت‌های ۲ میلی‌متر با وزن ۵٫۸ کیلوگرم
  • دارای ضخامت ۲٫۵ میلی‌متر با وزن ۷٫۲ کیلوگرم
  • ضخامت ۳ میلی‌متر با وزن ۸٫۶ کیلوگرم
  • دارای ضخامت ۳٫۵ میلی‌متر با وزن ۱۰ کیلوگرم

استانداردهای لازم برای پروفیل زد

همان‌طور که در بالا اشاره شد پروفیل‌های زد دارای سایز‌ها با اندازه‌های متفاوتی هستند. به این معنا انواع گوناگونی دارند که تنها تفاوت آن‌ها به ضخامت ورق‌ها و همچنین سایز آن‌ها برمی‌گردد.

بر اساس معیارهای مشخص و استاندارد روز پروفیل‌ها به‌ویژه در پروفیل‌های زد لبه‌های پروفیل را بال و ما بین آن را جان پروفیل نام‌گذاری کرده‌اند. به همین ترتیب پشت‌ تا پشت ۲ بال که برابر اندازه جان آن است سایز پروفیل نامیده می‌شود و به این عنوان سایز پروفیل‌ها را مشخص می‌کنند.

رایج‌ترین سایز پروفیل‌ها همان پروفیل‌های ۱۸، ۲۲ و ۲۰ است. یکی دیگر از مشخصه‌های استاندارد و ثابت در تمامی پروفیل‌ها سوراخ‌کاری‌ها و یا به‌ اصطلاح همان پانچ‌هایی است که در انتها و قسمت‌های متفاوت آن انجام می‌گیرد. هدف از این پانچ کاری و سوراخ‌کاری در طول و امتداد این پروفیل‌ها نصب آسان آن‌ها توسط پیچ روی سازه موردنظر است.

کاربرد پروفیل‌های زد شکل

به‌ طور قطع اگر بخواهیم در مورد تمامی کاربردها و موارد استفاده از پروفیل‌های زد شکل صحبت کنیم جای صحبت بسیار است و نمی‌توان به طور کامل کاربردهای بی‌حد و مرز این پروفیل‌ها را به طور کامل نام برد. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد پروفیل‌های زد شکل، یکی از پرکاربردترین و پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی فلزی نیز به‌حساب می‌آیند.

  1. یکی از مهم‌ترین کاربرد پروفیل‌های زد شکل استفاده در قاب ثانویه ساختمان‌سازی است. شاید بپرسید قاب ثانوی ساختمان چیست؟!
    پس از نصب قاب اولیه و یا همان اسکلت فلزی اصلی ساختمان نوبت به قاب ثانویه آن است، که با عنوان سازه ثانویه نیز نام‌گذاری شده است.
    قاب ثانویه در بین قاب اولیه و یا همان عناصر اولیه ساختمان یا همان چارچوب اصلی ساختمان جا می‌گیرد. با اجرای این پروفیل‌های زد شکل به‌عنوان قاب ثانویه در کنار و ما بین قاب و عناصر اصلی اسکلت‌های فلزی و ساختمانی در توزیع و انتقال نیرو و فشار بین ستون‌های دیگر نیز بسیار مؤثر است. چرا که با نصب این پروفیل زد شکل در بین عناصر اصلی سازه‌های ساختمانی می‌تواند به صورت چشمگیری به مقاومت ساختمان در مقابل عواملی همچون بادها وزلزله‌های شدید بیفزاید.
  2. یکی دیگر از کاربردهای پروفیل‌های زد شکل اتصال سازه‌های فلزی به یکدیگر است که دارای ساختاری شیب‌دار هستند. به دلیل ساختار و قابلیت اتصال دوطرفه این پروفیل‌ها می‌توان در سقف‌های شیب‌دار جهت اتصال صفحات به سقف و بدنه استفاده نمود.
  3. از پروفیل‌های زد شکل می‌توان به دلیل چسبندگی با همان اتصال دوطرفه در حمایت از روکش‌های دیوار و یا پشتیبانی از وزن اضافی سقف استفاده کرد.
  4. پروفیل‌های زد شکل می‌توانند با تشکیل ساختار دیافراگمی به‌صورت افقی وزن عرشه سقف ساختمان را بدون توجه به متریال به‌کاررفته در ساخت آن به نسبت بسیار بالایی تحمل کنند.
    از طرفی با افزایش تحمل بار می‌توانند به محکم‌تر شدن و همچنین افزایش مقاومت سقف نیز کمک کنند. به همین دلیل سبب می‌گردد تا در سازه‌های وسیع از ستون‌های کمتری نیز استفاده شود.

سایر کاربردهای پروفیل زد

  • مصرف در صنایع خودروسازی
  • استفاده در تولید وسایل نقلیه
  • مورد استفاده در ریل با سازه‌های ایستگاه راه‌آهن
  • ساخت در و پنجره، قفسه انواع کامل کابینت و فریم‌های فلزی
  • در ساخت نرده‌های محافظ در بزرگ‌راه‌ها
  • استفاده در ساخت ریل‌های جاده‌ای
  • قابل‌استفاده در ساخت‌وساز شهری و حتی سازه‌های فولادی بزرگ
  • قابل‌استفاده در داربست و قالب‌های فولادی
  • استفاده در سازه‌های پشتیبانی از نیروگاه‌های انرژی خورشیدی
  • مورد استفاده در کشتی‌سازی و سازه‌های فراساحلی
  • استفاده در برج‌سازی
  • استفاده در مبلمان، انبار، قاب گلخانه، سول و…

مزایای استفاده از پروفیل‌های زد شکل

از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از پروفیل‌های زد شکل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

استحکام بالا

یکی از مهم‌ترین مشخصه‌ها و ویژگی‌های بارز در استفاده از این پروفیل‌ها مقاومت کششی و استحکام بالای آن‌هاست. به همین دلیل در سازه‌های فلزی، صنعتی و ساختمان‌سازی بسیار موردتوجه قرار می‌گیرند.

استفاده از این قطعات می‌تواند سازه‌ها را در مقابل بلایای طبیعی همچون طوفان‌های شدید، سیل و حتی زلزله مقاوم کند. همچنین تحمل بار کششی بالا در این قطعات فلزی سبب می‌گردد تا توانایی تحمل این وزن را در سازه‌ها و همچنین قسمت‌های مختلف ساختمان همچون سقف افزایش دهد.

سبک بودن

یکی دیگر از مشخصه‌ها و حتی مزایای این مصالح فلزی وزن سبک آن‌هاست. این پروفیل‌ها در کنار تمامی مزایای منحصربه‌فردی که دارد از وزن بسیار کم و در مقابل دوام بسیار بالایی نیز برخوردار است.

نصب آسان و سریع

همان‌طور که اشاره شد این پروفیل‌ها دارای سوراخ‌های آماده شده در سرتاسر خود هستند که جهت نصب می‌توان از آن‌ها به‌راحتی با استفاده از پیچ و پرچ‌های فلزی استفاده نمود. به همین دلیل نصب آن‌ها در مدت‌زمان بسیار کمی میسر می‌شود.

کاهش وزن ساختمان

یکی دیگر از مزایای سبک بودن این سازه‌ها این است که استفاده از آن به‌جای قطعات فولادی و حتی سنگین سبب می‌گردد تا ۲۰ سال ۴۰ درصد از وزن ساختمان کاهش یابد.

پروفیل‌های زد یکی از مصالح و مواد موجود در محیط‌زیست هستند که سازگاری بالایی دارد و در فرایند ساده‌ای قابل بازیافتند.

مراحل تولید پروفیل زد شکل

پروفیل‌های زد شکل طی مراحل بسیار و همچنین پیچیده تولید می‌شوند. کارخانه‌های تولیدکننده در سطح کشور برای ساخت این قطعات فلزی با توجه‌ به سایز و همچنین ضخامت‌های متفاوت آن‌ها را طی مراحل مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌کنند.

به طور عمده برای ساخت پروفیل زد شکل پس از ورود رول‌های فلزی به کارخانه‌ها و به‌عنوان مواد اولیه مراحل ساخت آن‌ها آغاز می‌گردد. رول‌های فلزی به شکل نوار و یا صفحات فلزی در سایز و ابعادهای مختلفی برش می‌خورند.

بعد از برش طبق سایز استاندارد آن‌ها صفحات برش خورده در دستگاه‌ها و قالب‌هایی مخصوص به شکل زد قرار می‌گیرد. پس از آن طی فرایند و همچنین فشار بسیار با ایجاد خم‌های زد شکل درنهایت پروفیل‌های زد با ضخامت‌های مشخصی تولید می‌شوند.

پس از تولید در این مرحله پروفیل‌های زد شکل در طول‌های مختلف برش می‌خورند و پس از آن نیز طبق ساختار، طول آن‌ها، موارد استفاده و حتی درخواست خریدار تعداد سوراخ‌ها و پانچ‌ها نیز در طول و امتداد آن‌ها ایجاد و در نهایت پروفیل‌های زد شکل آماده عرضه به بازار خواهند شد.

تولیدکنندگان پروفیل زد شکل در کشور

در حال حاضر کارخانه‌های بسیاری در زمینه تولید انواع مصالح فلزی ساختمانی در کشورمان مشغول به فعالیت هستند. در حال حاضر مطرح‌ترین کارخانه‌های تولیدکننده پروفیل زد شکل در کشورمان عبارت‌اند از :

پروفیل‌های زد شکل در فروشگاه‌های موجود در سرتاسر کشور به‌ صورت تولید داخل و حتی واردات کشورهای خارجی موجود هستند. تولیدکنندگان بر اساس کیفیت متریال به‌کار رفته در ساخت آن و همچنین هزینه‌های جانبی قیمت آن‌ها را تعیین خواهند کرد.

استعلام قیمت پروفیل زد از آهن اسپات

شاید از خود بپرسید که پروفیل‌های زد شکل بر اساس چه معیارهای قیمت‌گذاری می‌شوند. این صفحات فلزی همانند بسیاری دیگر از مصالح ساختمانی موجود به دلیل نوسانات موجود در بازار دارای قیمت‌های ثابتی نیستند. از طرفی قیمت این پروفیل‌ها از آنجا که دارای ضخامت و طول‌های متفاوتی هستند بر اساس میزان ضخامت و اندازه آن‌ها مشخص خواهند شد.

اغلب تولیدکنندگان این پروفیل‌ها قیمت پروفیل‌های زد شکل را برحسب کیلویی و در برخی موارد نیز برحسب متراژ برای هر ضخامت مشخصی تعیین کرده‌اند.

شما می‌توانید به‌جای استعلام و خرید و همچنین اطلاع از آخرین قیمت انواع پروفیل زد به‌جای تماس یا حتی صرف هزینه و زمان بسیار جهت ارتباط با تولیدکنندگان مختلف در سطح کشور  تنها با یک کلیک از تمامی آن‌ها مطلع شوید! می‌گویید چگونه؟

آهن اسپات با جمع‌آوری مجموعه‌ای کامل از کارخانه‌های تولیدکننده انواع قطعات فلزی از جمله پروفیل زد در کشور این امکان را فراهم نموده تا شما تنها با مراجعه به سایت آهن اثبات تمامی تولیدکنندگان مختلف را در یک جا مشاهده، از جدیدترین قیمت‌های روز و حتی قیمت‌های لحظه‌ای مطلع و به‌راحتی خرید خود را انجام دهید.

شما همچنین پس از انتخاب و خرید از آهن اسپات نحوه و محل تحویل محصول موردنظر را نیز مطلع شده و خریدی مطمئن و متفاوت را تجربه خواهید کرد.

خرید پروفیل زد (z) از آهن اسپات

پروفیل‌های زد شکل با ساختار ویژه و قابلیت‌های بسیار می‌توانند یکی از مهم‌ترین مصالح فلزی به‌ کار رفته در ساختمان‌سازی و ساخت سازه‌های فلزی به‌حساب آورد. ما نیز در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با انواع پروفیل‌های زد شکل، مزایا و کاربرد پروفیل زد و همچنین نحوه خریدی آسان و مطمئن را از آهن اسپات معرفی کنیم.

از آنجا که رقابت بازار علاوه بر ارائه کیفیت‌های مختلف در فروش پروفیل زد به‌وفور مشاهده می‌گردد شما می‌توانید با مراجعه با وبسایت آهن اسپات تمامی فروشندگان را یکجا مشاهده، مقایسه و خرید خود را نهایی کنید. امیدواریم که این مطلب برای شما سودمند بوده باشد.