فلنج‌ اسلیپون از انواع محبوب فلنج‌های لوله محسوب می‌شود که برای قراردادن لوله‌ها درون یکدیگر و اتصالات مربوط به آن‌ها طراحی شده‌ است. فلنج اسلیپون یک جایگزین ساده و عالی برای گردن جوش است زیرا جوش مورب ندارد، بنابراین به طول لوله این اجازه را می‌دهد تا نسبت به موقعیت فلنج تنظیم شود. سوراخ اسلیپون نیز فضای کافی را برای تطبیق لوله به آن می‌دهد.

فلنج اسلیپون (Slip On Flange) 

فلنج‌های اسلیپون به دلیل هزینه کم مواد به‌کاررفته و نصب آسان آن‌ها کاربرد بسیار گسترده‌ای دارند. یکی از مزیت‌های اضافه شده این فلنج‌ها این است که نوع B و همچنین C آن‌ها قابلیت آن را دارد که به‌عنوان فلنج مفصلی نیز مورداستفاده قرار گیرد.

طیف گسترده‌ای از قطرها و مدل‌های کم‌فشار برای انتخاب پیشروی شما قرار دارند. این فلنج برخلاف فلنج‌های گردنی جوشی دارای گردنی برای قرارگرفتن روی لوله نیست و بنابراین جوشکاری دوبل ضروری است.

جنس این فلنج‌ها معمولاً به سه دسته فولادی A105  ASTM A 350 ASTM، است. نسل استیل ASTM A182  شامل F304/F316/F321 و آلیاژی ASTM شامل  F11/F12 و… دسته‌بندی می‌شود.
باتوجه‌به نوع سیال و ترکیبات شیمیایی آن، جنس لوله و سایر مواردی ازاین‌قبیل، متریال به‌کاررفته در ساخت این محصولات را انتخاب می‌کنند. لازم به ذکر است فلنج‌های اسلیپون فولادی نسبت به انواع ذکر شده دیگر ارزان‌تر و از لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر است.

کاربردهای فلنج اسلیپون 

این محصولات عمدتاً در مایعات با فشار کم یا با خطر پایین نشت استفاده می‌شود. امروزه یافتن این فلنج‌ها در خطوط آب خنک‌کننده، خطوط آب اطفای حریق، خطوط هوای فشرده کم‌فشار و خطوط فرایندی برای موادی مانند بخار، نفت، گاز، میعانات و غیره بسیار رایج است.
بااین‌وجود همواره باید در نظر داشته باشید که کاربرد این قطعه برای مواد توزیعی در فشار کم است و نباید در شرایط سخت و پرفشار از آن‌ها استفاده کرد.

فلنج‌های اسلیپون باید قبل از جوشکاری به داخل لوله بلغزند. در این حالت یک جوش دوتایی، هم در داخل و هم در خارج موردنیاز است؛ بنابراین اتصال موردنظر دوام لازم برای جلوگیری از نشتی را خواهد داشت. مقاومت فشاری فلنج اسلیپون تقریباً معادل 2/3 برابر از یک فلنج گردن جوشکاری بیشتر است.

فلنج‌های اسلیپون در کاربردهای کم‌فشار مناسب هستند و به‌راحتی بر روی لوله‌های مختلف نصب و جوش می‌شوند. علاوه بر این، استفاده از جوشکاری به کاهش هزینه‌های ساخت کمک می‌کند و برای پروژه سودآور است.

یکی دیگر از مزیت‌های شگفت‌انگیز فلنج‌های اسلیپون این است که برای نصب نیازی به فضای طولی زیادی در خط ندارند. علاوه بر این، آن‌ها ملزم به برش دقیق در لوله نیز نیستند و به همین خاطر تراز کردن آن‌ها دشوارتر است.

فلنج اسلیپون به شکلی نصب می‌شوند که انتهای لوله به‌واسطه ضخامت دیواره لوله حدود 8/1 اینچ با پیشانی فلنج فاصله دارد؛ بنابراین می‌توان در این فلنج به‌اندازه ضخامت لوله و بدون اینکه پیشانی فلنج آسیب ببیند جوشکاری فیلت را انجام داد. همچنین باتوجه‌به شکل و ساختار این فلنج‌ها در قسمت بیرونی فلنج نیز عملیاتی به نام “جوشکاری فیلت” انجام می‌شود.

در صنعت نوع دیگری از فلنج‌های اسلیپون نیز وجود دارند که به آن فلنج اسلیپون کاهنده (Reducer Slip On Flange) گفته می‌شود. از این فلنج‌ها غالباً برای کاهش اندازه قطر لوله (در فضاهایی که محدودیت‌های مکانی امکان ترکیب فلنج جلودار و کاهنده را به اپراتور نمی‌دهد) مورداستفاده قرار می‌گیرند.

مزایا و معایب استفاده از فلنج اسلیپون

همان‌طور که گفتیم فلنج‌های اسلیپون کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد. این کاربرد وسیع ناشی از مزایای خارق‌العاده آن‌ها است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • هزینه‌های نصب آن کمتر است.
  • زمان کمتری صرف برش دقیق لوله می‌شود.
  • تراز آن‌ها آسان‌تر است.
  • جوش داخلی و خارجی فلنج
  • جلوگیری از نشت
  • سهولت در مونتاژ و نصب
  • اشغال حداقل فضای طولی
  • موجود بودن در طیف گسترده‌ای از قطرهای مختلف

معایب بکارگیری فلنج اسلیپون

فلنج اسلیپون در کنار مزایای زیادی که ارائه می‌دهد معایبی نیز دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  • برای کاربردهای فشار بالا توصیه نمی‌شود.
  • برای استفاده با مایعات یا گازهای خطرناک توصیه نمی‌شود

ابعاد و استانداردهای فلنج اسلیپون

در ساخت فلنج‌های اسلیپون نیز مانند سایر مقاطع و محصولات از استانداردهای خاصی استفاده می‌کنند. رعایت این استانداردها در ساخت محصول از سردرگمی و ایجاد ایرادات محاسباتی جلوگیری می‌کند. از جمله استانداردهای رایج در ساخت و تولید این فلنج‌ها باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • ASTM A105 برای لغزش فولاد کربنی روی فلنج‌های لوله
  • ASTM A182 برای فلنج‌های آلیاژی و ضدزنگ
  • ASME B16.5 برای فلنج لوله و اتصالات فلنجی
  • BS 3293
  • DIN 86029

ابعاد فلنج اسلیپون

مطابق استانداردهای ارائه شده، فلنج‌های اسلیپون را در ابعاد و اندازه‌های مشخصی تولید و به بازار عرضه می‌کند. در ادامه رایج‌ترین ابعاد را مشاهده می‌کنید:

  • قطرهای معمولی بیرونی: 1/2، 2، 3، 4، 6، 8، 10، 12 اینچ تا 24 اینچ
  • قطرهای خارجی ساخته شده ویژه: تا 60 اینچ
  • محدوده کلاس: کلاس 150، کلاس 300، 400، 600، 900، 1500، 2500 (# یا LB). PN 2.5 تا PN 250.
  • نوع صفحه فلنج: RF (صورت برجسته)، RTJ (حلقه نوع حلقه)

تفاوت فلنج اسلیپون با فلنج Weld Neck

فلنج‌های اسلیپون معمولاً ارزان‌تر از فلنج‌های Weld-Neck هستند. به همین دلیل است که بسیاری از مشتریان تمایل دارند آن‌ها را انتخاب کنند. این محصول یکی از فلنج‌های رایج مورداستفاده برای سیستم‌های خط لوله فشار کم و دمای متوسط ​​است.

از طرف دیگر، از آن جایی که سوراخ فلنج بزرگ‌تر از قطر خط لوله است، معمولاً به جوشکاری بیشتری نسبت به سایر فلنج‌ها نیاز دارد. علاوه بر این، چون دوام آن به‌اندازه فلنج گردنی جوشکاری نیست، باید پیش از انتخاب آن تمام جوانب را در نظر بگیرید تا دچار مشکل نشوید.

استعلام قیمت و خرید فلنج اسلیپون از آهن اسپات

متأسفانه در بازار امروزی شاهد نوسان بسیار قیمت‌ها هستیم. این نوسان باعث حجم زیادی سردرگمی در امر خریدوفروش آهن‌آلات و مقاطع فولادی شده است. به همین خاطر کارخانه‌ها به‌صورت روزانه و باتوجه‌به نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا و موارد این‌چنینی اقدام به اعلام قیمت‌های خود نموده‌اند. رسالت آهن اسپات این است که در راستای تسهیل فرایند مبادلات، قیمت روز کارخانه‌ها فولاد کشور را استعلام گرفته و در وب‌سایت خود به آدرس www.ahanspot.com منتشر کند. در صورتی که قصد خرید انواع پروفیل و آهن آلات را دارید، فقط کافیست با کارشناسان آهن اسپات تماس بگیرید تا شاهد خریدی به صرفه باشید.