قوطی فلزی یکی از معروف‌ترین پروفیل‌های استفاده شده است. پروفیل‌های فولادی در ابعاد و سطح مقطع‌های مختلفی طراحی و تولید می‌شوند. یکی از این پروفیل‌ها قوطی نام دارد که می‌تواند به طور مستقیم در پروژه‌های عمرانی و یا تولید محصولی ثانویه کاربرد داشته باشد.
سطح مقطع مربع شکل این پروفیل را با ابعاد مختلفی می‌توان تولید کرد. برای اطلاع دقیق از مشخصات فنی و خواص مکانیکی به همراه وزن قوطی فولادی باید به جداول وزنی و اشتال آن مراجعه کنید.

در حال حاضر انواع قوطی‌های عرضه شده به بازار آهن آلات دارای یکی از سطح مقطع‌های مربع و مستطیل هستند. شما می‌توانید با مراجعه سایت آهن اسپات از اطلاعات تولیدکننده و قیمت به‌روز محصولاتی مانند قوطی فولادی مطلع شوید. همچنین به صورت روزانه تمامی اطلاعات درج شده بر روی سایت از جمله قیمت آهن آلات، به‌روز رسانی می‌شوند.

قوطی فلزی چیست؟

شکل‌پذیری بالای آلیاژهای فولادی سبب شده است که امکان تولید آن‌ها در سطح مقطع‌های دایره‌ای، مستطیلی و غیره وجود داشته باشد. به مقاطع چهار گوشه (مربعی یا مستطیلی) فولادی به اصطلاح قوطی می‌گویند. این پروفیل توخالی یکی از کاربردی‌ترین مصالحی است که در پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. چرا که تولید آن در ابعاد مختلف با استحکام بالا امکان‌پذیر است.

روش تولید قوطی‌ها چندان پیچیده نیست و خوشبختانه تکنولوژی تولید قوطی‌های فلزی در داخل کشور در دسترس قرار دارد. برای تولید قوطی باید شمش اولیه را به روش نورد سرد شکل‍‌ دهی کرد. در ابتدا کلاف ورق به‌صورت نوارهای نازک بریده می‌شود و پس از آن وارد قفسه نورد خواهد شد. پس از طی چند پاس نورد ابعاد به شکل استاندارد تغییر می‌کند. در نهایت لبه‌های آن جوشکاری خواهد شد.

از ویژگی‌های مهم قوطی‌های فولادی به قابلیت جوشکاری شدن، انعطاف‌پذیری خوب، قابلیت شکل‌پذیری مطلوب و نصب آسان آن می‌توان اشاره داشت. همچنین این سازه استحکام کششی و مقاومت به ضربه خوبی نیز دارد. به همین دلایل بود که تقاضا برای تولید آن در ابعاد مختلف به وجود آمد. اطلاعات و مشخصه‌های فنی هر یک از این محصولات را در جداول وزنی و جداول اشتال پروفیل قوطی می‌توان مشاهده کرد.

با توجه به گستردگی در انواع این محصول، روشی برای نام گذاری قوطی‌های فلزی تدوین شد. بر اساس این روش در ابتدا طول، سپس عرض و در آخر ضخامت (همگی بر حسب میلی متر) قوطی نوشته می‌شود.
معمولا ابعاد سطح مقطع قوطی‌ها بین 10 تا 14 میلی متر متغیر است. همچنین ضخامت آن‌ها نیز از 1 تا 6 میلی متر می‌تواند تغییر کند. سایز قوطی‌های فلزی تعیین کننده کاربرد آن خواهد بود. شما می‌توانید قیمت انواع آهن آلات و لوله‌های pvc را از روی سایت آهن اسپات مشاهده کنید.

کاربردهای قوطی فولادی

قوطی‌ها به تناسب سایز و مشخصات فنی که دارند می‌توانند برای کاربردهای متنوعی انتخاب شوند. بیشتر قوطی‌های فلزی که از آلیاژهای فولادی ساخته می‌شوند برای استفاده در صنعت راه و ساختمان به کار گرفته می‌شوند.
به طور مثال در سازه‌هایی که اسکلت آن‌ها تمام فلزی است از آن‌ها می‌توان استفاده کرد. از قوطی‌های فولادی در هر دو نوع سطح مقطع مربعی و مستطیلی می‌توان زمانی استفاده کرد که نسبت به هر دو محور و جهت، ممان اینرسی بالایی نیاز باشد.

هر چه ضخامت قوطی انتخابی بیشتر باشد استحکام آن نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین کاربرد آن نیز متفاوت خواهد شد. از دیگر کاربردهای این سازه می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • ساخت در و پنجره (انواع قوطی با ضخامت کم مناسب این کار هستند.)
  • ساخت تجهیزات حفاظت عمومی مانند نرده‌های پارک (انواع قوطی‌های سبک و نازکتر مناسب این کار هستند.)
  • کاربرد در صنعت خودروسازی مانند ساخت اتاق کامیون، باربند و یدک کش
  • تولید محصولات وابسته به حوزه پزشکی مانند تخت‌های بیمارستانی و انواع تجهیزات آزمایشگاهی
  • ساخت لوازم آموزشی
  • ساخت لوازم خانگی مانند تجهیزات آشپزخانه
  • قابل استفاده در ساخت تجهیزات ترافیکی و جاده‌ای
  • ساخت وسایل بازی در پارک
  • ساخت لوازم ورزشی و تفریحی
  • مورد استفاده در ساخت و نصب جرثقیل‌ها

جدول وزنی قوطی فلزی

تدوین و تکمیل جدول وزنی پروفیل‌های صنعتی مانند قوطی از مهمترین وظایف تولیدکننده است. در بازار آهن و فولاد هیچ معامله و انتخاب مصالحی بدون توجه به جدول وزنی و مشخصه‌های فنی آن انجام نمی‌شود. اهمیت وزن قوطی‌ فلزی را در پروژه‌های عمرانی بهتر می‌توان درک کرد. هدف از استفاده قوطی‌های توخالی در اسکلت‌های فلزی کاهش سبک سازی آن‌ها است. اگر در محاسبات وزن قوطی فلزی در نظر گرفته نشود به طور مستقیم محاسبات مربوط به وزن سازه، استحکام و عمر آن نیز دچار خطا خواهند شد.

برای تعیین وزن و کنترل کیفیت پروفیل‌های ساخته شده در کارخانه‌ها استانداردهایی تعریف شده است. به طور مثال در ساخت و تدوین جدول وزنی قوطی‌ فولادی سه استاندارد بین‌المللی استانداردهای DIN 59411، JIS G3466، DIN 2395 بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در این استانداردها سایز بندی، ابعاد سطح مقطع و طول هر شاخه از قوطی را به طور دقیق تعیین شده است تا تولیدات حاصل را بتوان با مراجع مقایسه کرد. جدول‌های وزنی دارای چند سطر و ستون هستند که در جلوی هر مقطع اطلاعاتی مانند سایز و وزن به کیلوگرم نوشته می‌شود.

ردیف ضخامت (میلیمتر) سایز قوطی (میلیمتر) وزن (کیلوگرم بر متر)
رده قوطی

همچنین جدولی موسوم به جدول وزنی فرانسوی هم برای تعیین وزن قوطی وجود دارد. با این تفاوت که بر اساس استانداردهای فرانسوی طول هر شاخه 6.6 متر بوده و مطابق با جنس و ابعاد پروفیل ستون‌های آن پر می‌شود. نکته دیگر این است که برای متره پروفیل کافی است طول آن را در تعداد شاخه‌ها و در چگالی آلیاژ ضرب کنید.

روش محاسبه وزن قوطی فلزی

محاسبه وزن آهن آلات یکی از مهم‌ترین بخش مقایسه، خرید و فروش آن‌ها به شمار می‌رود. زمانی که وزن به دست آمده از یک پروفیل با وزن اعلام شده در جدول وزنی نباشد، نمی‌توان مشخصات فنی آن را از طریق دیگر جداول از جمله جدول اشتال تطابق داد. برای به دست آوردن وزن پروفیل قوطی یا سطح مقطع مستطیلی که با آلیاژهای فولادی ساخته شده، رابطه ریاضی زیر پیشنهاد شده است.

2 * (( (w) + (h )) * (t) * (L) )* (چگالی) = وزن قوطی به ازای هر شاخه

L : طول شاخه (متر)

t : ضخامت قوطی (میلی متر)

h :طول (میلی متر)

w : عرض (میلی متر)

برای به دست آوردن اعداد بالا کافی است به برگه مشخصات فنی که توسط کارخانه در اختیار شما قرار گرفته است مراجعه کنید. همچنین به طور میانگین برای آهن آلات چگالی را برابر 7.85 گرم بر سانتی متر مکعب قرار می‌دهند.

برای محاسبه کلی وزن قوطی نیز کافی است عدد طول شاخه را در آن ضرب نکنید. همچنین اگر سطح مقطع قوطی مورد نظر مربعی شکل باشد، می‌توانید از رابطه زیر برای محاسبه وزن آن استفاده کنید:

( / 1000 (( (w) * 4 * (t) * (L) )* (چگالی) ) = وزن قوطی به ازای هر شاخه

اگر پروفیل فلزی مورد نظر از آلیاژ غیر آهنی مانند آلومینیوم ساخته شده باشد باید از فرمول ریاضی زیر برای محاسبه وزن استفاده کنید.
دقت کنید در این رابطه چگالی برابر 2.7 گرم بر سانتی متر مکعب فرض می‌شود. واحد‌های عرض، طول و ضخامت هم به ترتیب سانتی متر، سانتی متر و میلی متر باید قرار داده شود.

۱۰۰۰ / ( عرض * طول * ضخامت * چگالی)= وزن قوطی آلومینیومی به ازای هر شاخه

روش استفاده از جدول اشتال قوطی فولادی

همان‌طور که می‌دانید، قوطی‌های فلزی از نظر سایز، ابعاد و وزن با یکدیگر تفاوت دارند. به علاوه امکان تغییر در سطح مقطع آن‌ها نیز وجود دارد. به همین واسطه مشخصات فنی، استحکام و خواص مکانیکی پروفیل تغییر می‌کند.
در نهایت کاربری آن نیز تغییر خواهد کرد. بنابراین برای سامان‌دهی اطلاعات مربوط به هر محصول فولادی جدولی تحت عنوان جدول اشتال تدوین شد.

جدول اشتال یک مرجع رسمی است که با هدف مشاوره دادن برای انتخاب پروفیل‌های صنعتی ابداع شد. در این جدول داده‌هایی مانند ممان اینرسی و وزن قوطی‌های فلزی نوشته شده است.
شما می‌توانید با مقایسه وزنی که از روابط بالا به دست آمده و وزنی که در جدول اشتال نوشته شده، به کیفیت ساخت قوطی فلزی پی ببرید. هر چه این دو عدد به یکدیگر نزدیکتر باشند، محصول بهتری را خریداری خواهید کرد.

به طور کلی مشخصه‌های فنی قوطی مستطیلی با قوطی مربعی بسیار به یکدیگر شبیه هستند. اما از نظر استاتیکی و خواص مکانیکی تفاوت‌های مهمی میانشان وجود دارد. برای این که بتوانید این جدول را درست بخوانید و اطلاعات را از آن استخراج کنید با نشانه‌های آن آشنا باشید.

جدول اشتال قوطی فلزی
علامت اختصاری پارامتر مربوطه یکا
G وزن قوطی به ازای هر شاخه Kg/m
a*s ابعاد قوطی مربع mm
a*b*s ابعاد قوطی مستطیل mm
F سطح مقطع cm3
j ممان اینرسی cm4
w مدول مقطع cm3
i شعاع ژیراسیون cm

خرید قوطی فلزی از آهن اسپات

قوطی پروفیل‌هایی تو خالی با سطح مقطع مستطیلی یا مربعی شکل است که در صنایع گرفته می‌شود. قوطی‌های فلزی از آلیاژهای مختلف و در ابعاد مختلفی قابلیت تولید دارند. تفاوت در این پارامترها استحکام و کاربرد آن‌ها را نیز تغییر خواهد داد.
به همین خاطر جدول‌ اشتال معرفی شد که در آن مشخصه‌های فنی هر پروفیل نوشته شده است. با محاسبه وزن قوطی می‌توانید آن ‌را با جدول اشتال قوطی مورد نظر تطابق دهید و از کیفیت آن مطمئن شوید. همچنین شما می‌توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات از قیمت به‌روز آهن آلات مختلف ازجمله قوطی مطلع شوید.