در هنگام شروع هر پروژه و طرح عمرانی دو جدول مالی و زمانی تنظیم میشوند. بخشهای مختلف هر دو این جداول به منابع مالی اولیه و کیفیت نهایی اجرا وابستگی دارند. با توجه به این که نوسان قیمت مصالح ساختمانی غیر قابل پیشبینی است، باید تمامی هزینهها از شروع تا پایان پروژه بررسی شوند. این محاسبات مالی شامل هزینه آهن آلات مصرفی، محاسبه قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی و… میباشد.
اطلاع داشتن از قیمت روز مصالح ساختمانی مانند پروفیل در و پنجره و یا لولههای pvc به برنامه ریزیهای مالی کمک قابل توجهی خواهد. با مراجعه به سایت آهن اسپات به آدرس ahanspot.com امکان مشاهده قیمت آهن آلات فراهم شده است. تمامی دادهها و قیمتهای مندرج بر روی وبسایت آهن اسپات، بر اساس آخرین تغییرات بازار آهن بهروز رسانی میشود.
فهرست مطالب
اسکلت بتنی چیست؟
بتن یکی از مصالح اصلی است که در ساخت یک بنای مدرن از آن استفاده میشود. بتن به واسطه استحکام، قابلیت ترکیب با میلگرد و دیگر آهن آلات، در دسترس بودن و هزینه کمی که دارد در پروژههای عمرانی جای خودش را باز کرده است. به همین خاطر ساخت اسکلت ساختمان از جنس بتن به عنوان یکی از روشهای مهم در صنعت راه و ساختمان به شمار میرود.
ترکیب بتن چندان پیچیده نیست. سیمان، شن، ماسه و آب در کنار هم یک ماده سرامیکی با مقاومت فشاری بالا را میسازند. البته با افزودن موادی مانند تقلیل دهنده آب، کندگیر کنندهها و تسریع کننده گیرش میتوان خاص بتن را بهبود بخشید. ویژگیهای این ماده سرامیکی سبب شده است که بتوان از آن در مکانهای مختلفی از جمله راه پله، ستونها، پی ساختمان و… بهره برد.
اسکلت بتنی سازهای مهندسی است که از ترکیب بتن و میلگرد ساخته میشود. امکان ساخت بخشهای مختلفی از یک ساختمان با این مصالح وجود دارد. همچنین محدودیتهایی مانند شرایط آب و هوایی، مشکلات مالی و مشکلات تکنولوژیکی در هنگام اجرای این سازه گزارش نشده است. تنها عامل تعیین کننده در استحکام این سازه انجام دقیق محاسبات ریاضی توسط مهندس پروژه و مهندس ناظر است.
اسکلت بتنی مانند همان اسکلت فلزی برای ساخت یک ساختمان مانند یک چهارچوب عمل میکند که ساختمان در میان آن شکل میگیرد. به قسمتهای افقی این سازه تیر و به بخشهای عمودی آن ستون میگویند. طول عمر چنین سازهای طولانی است. همچنین در مقابل حوادثی چون آتش سوزی و زلزله مقاومت خوبی را نشان میدهد.
مزایا و معایب استفاده از اسکلت بتنی
دست کم 50 سال زمان لازم است تا فرایندهای خستگی و خزشی خود را در یک سازه بتنی نشان بدهند. به همین خاطر چنین ساختمانی تا 70 سال عمر خواهد کرد. پس از آن نیز نیاز به مقاوم سازی خواهد داشت. البته ترکیب بتن و آهن به صورت آرماتورهای بتنی میتواند این فرایند را به تاخیر بیندازد.
ویژگیهای مثبت دیگری که سبب شده ساختمان اسکلت بتنی ساخته میشود عبارتاند از:
- کاهش هزینه تمام شده در ساختمان اسکلت بتنی
- افزایش استحکام و مقاومت ساختمان
- قابلیت شکل پذیری بتن و میلگرد در خمهای مختلف
- توانایی تحمل حرارت به ویژه در هنگام بروز آتش سوزی
- کاهش خطر ریزش ساختمان در هنگام زلزله
- تحمل تنشهای فشاری
اگر چه مزیتهای سازه بتنی انتخاب آن را معقول و منطقی مینماید. اما چند ویژگی دیگر هم وجود دارد که باید به آنها توجه داشت. این موارد را به نوعی میتوان عیب اسکلت بتنی دانست:
- افزایش وزن سازه
- تحمل متر تنشهای کششی
- امکان هدر رفتن مصالح توسط تیم آرماتور بند
- طول عمر محدود
- نیاز به سقف کاذب
روش محاسبه قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی
تخمین قیمت و محاسبه قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی یکی از مهمترین بخشهای اجرای پروژههای عمرانی است. چرا که بودجه چنین پروژههایی محدودیتهای خاص خودش را دارد و باید برای عملی کردن هر بخش از نقشه ساختمان با برنامه ریزی اقدام کرد.
مصالح ساختمانی متنوعی برای ساخت یک اسکلت بتنی به کار گرفته میشوند. مهمترین این مصالح شامل سیمان، آهن آلات و گچ است. محاسبه قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی به بررسی قیمت هر کدام از مصالح مصرفی در ساختمان بستگی دارد. برای آشنایی با اینکه اجرای اسکلت بتنی به صرفه تر است یا فلزی؟ به وبلاگ آهن اسپات مراجعه نمایید.
1. محاسبه هزینه آهن مصرفی در اسکلت بتنی
در ساخت یک ساختمان چه با اسکلت فلزی ساخته شود چه با اسکلت بتنی، از مقاطع آهنی مختلفی استفاده میشود. طبیعی است که تعداد مقاطع به کار رفته در اسکلت بتنی به مراتب کمتر از اسکلت فلزی خواهد بود. وزن آهن آلات و وزن میلگرد مصرفی شده در ساختمان برای آرماتور، سقف و دیگر بخشها به صورت جداگانه محاسبه میشود. به طور مثال اگر نوع بتن با قاب خمشی متوسط باشد در حدود 40 تا 55 کیلوگرم برای هر متر مربع به استثنای میلگردهای به کار رفته برای ساخت آرماتور نیاز است.
اگر سازه بتنی از نوع قاب خمشی و دیوار برشی باشد، وزن آهن آلات مصرفی 35 تا 60 کیلوگرم برای هر متر مربع به استثنای میلگردهای آرماتور نیاز است. اگر هم قاب خمشی باشد 45 تا 70 کیلوگرم مقطع آهنی مصرف خواهد شد. بخشی از آهن آلات در ساخت آرماتور مصرف میشود. در محاسبه وزن آرماتور سقفی به ترتیب زیر عمل میکنیم:
- وزن آهن آلات در سقف دال بتنی توپر 10 تا 16 کیلوگرم به ازای هر متر مربع
- وزن آهن آلات در سقف کامپوزیتی بین 8 تا 12 کیلوگرم به ازای هر متر مربع
- وزن آهن آلات در سقف تیرچه بلوک بین 5 تا 7 کیلوگرم به ازای هر متر مربع
در یک محاسبه ساده و با حذف جزییات رابطه ریاضی سادهتری به دست میآید.
(میانگین قیمت خرید به ازای 1 کیلوگرم آهن مصرفی + دستمزد ساخت هر کیلوگرم آهن مصرفی) * (کیلوگرم آهن مصرفی به ازای هر متر مربع) = میزان آهن مصرفی در ساختمان اسکلت بتنی
2. محاسبه هزینه میلگرد در اسکلت بتنی
از میلگرد در اسکلت بتنی برای ساخت آرماتور و استحکام بخشی به سازه استفاده میشود. به طور میانگین در حدود 8 تا 12 کیلوگرم میلگرد به ازای هر متر مربع در ستونها و نسبت 1 کیلوگرم میلگرد حرارتی به ازای هر متر مربع زیربنا نیاز است.
نسبت میلگرد به کار رفته در تیرچه زیربنا حدود 6 تا 8 کیلوگرم به ازای هر متر مربع میباشد. اگر اسکلت بتنی با سقف دال دو طرفه ساخته شود به ازای هر متر مربع میلگرد 60 تا 85 کیلوگرم میلگرد نیاز است.
3. محاسبه هزینه گچ و آجر مصرفی در اسکلت بتنی
از دیگر مصالحی که در ساخت یک ساختمان با اسکلت بتنی استفاده میشود گچ، آجر و ماسه است.
- هر کیسه گچ 40 کیلوگرمی برای گچکاری 2.8 متر مربع کاربرد دارد.
- هر کیسه گچ 40 کیلوگرمی برای سفیدکاری 12 متر مربع کاربرد دارد.
- هر جعبه 20 تایی آجر 3 سانتیمتری برای هر 5 متر مربع کاربرد دارد.
تاثیر زمان بر محاسبه قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی
طول مدتی که زمان میبرد یک پروژه عمرانی اجرا شود به اندازه کیفیت آن اهمیت دارد. در این جا تنها بحث زمان نیست. هزینههای ساخت یک بنا تنها به مصالح نیست. بلکه تجهیزات، تعداد کارگران، نیروی متخصص مشغول به کار، مصرف انرژی مانند برق و… هم تاثیر مستقیم بر هزینه نهایی دارد.
به این فهرست بلند باید هزینه بیمه و عوارض شهرداری را هم اضافه کنید. به طور کلی هزینههای ساخت بنا به دو گروه بالا سری عمومی و بالا سری کاری تقسیم میشوند. هزینههای بالا سری عمومی عبارتاند از:
- هزینه اجاره دفتر کار
- پرداخت هزینههای انرژی مانند آب، برق و گاز
- پرداخت حق بیمه
- پرداخت حقوق کارگران و کارمندان
- پرداخت عوارض شهرداری
- پرداخت هزینه اجاره دستگاههای عمرانی و تجهیزات
هزینههای بالاسری کار نیز شامل موارد زیر میشود:
- پرداخت هزینههای تنخواه در گردش پیمانکار
- برآورد سود پیمانکار
- پرداخت مالیات
- هزینه صندوق کارآموزی
- پرداختهای نقدی حسن انجام کار
روشهای کاهش هزینه ساخت ساختمان با اسکلت بتنی
اگرچه برخی از هزینههای ساخت یک بنا را به علت تاثیر در امنیت آن نمیتوان تغییر داد اما راهکارهایی برای کاهش هزینههای تحمیل شده به ساختمان وجود دارد.
- خرید مصالح بر اساس برنامه ریزی دقیق
- استفاده حداکثری از ظرفیت مقاطع در دسترس
- انتخاب 5 سیستم سازهای طبق آیین نامه (دیوارهای باربر، قاب ساختمانی، قاب خمشی، ترکیبی و کنسولی)
- انتخاب سیستم سقف به تناسب اسکلت بتنی
- استفاده از روشهای جدید بهینه سازی برای سبک سازی ساختمان و مصرف کمتر میلگرد
- تنظیم قراردادهای درصدی با پیمانکارها برای دریافت درصد ثابتی از کل هزینهها را به عنوان دستمزد
مجموعه آهن اسپات با هدف افزایش تعامل میان تولیدکننده و مصرفکننده آهن آلات کار خود را آغاز کره است. بر روی سایت آهن اسپات اطلاعات مورد نیاز جهت انتخاب و خریداری آهن آلات قابل مشاهده است.
همچنین امکانی فراهم شده است که بتوانید با کارخانجات تولید آهن و محصولات فولادی آشنا شوید و حتی آنها را با یکدیگر مقایسه کنید. به علاوه تمامی این دادهها همچنین قیمت مقاطع آهنی به صورت منظم بهروز رسانی میشوند.
دیدگاه کاربران
سلام
ممنون از مطالبتون یه سوال داشتم
تو جدول اصطلاحات آرماتوربندی که گذاشتید آرماتور تقسیمو میشه توضیح بدید؟ ممنونم
ممنون از توضیحاتتون راجع به ساختمان و ساختمان سازی. سایت خوبی دارید از مقاله های ساحتمانی بیشتر بزارید. مخصوصا پیچ و رولپلاک و بتن و سنگ و این چیزا. ممنون
تو ایران برای مقاوم سازی ساختمون کدوماش بیشتر استفاده میشه؟
پس با کفراژ بتن پیش ساخته تولید میشه؟
من یک خونه ویلایی98متری دارم میسازم پی کار رو کندم میخوام بدونم تقریبأ چه مقدار میله گرد از صفر تا صد کار نیاز دارم10تا هم پایه ستون دارم.
با عرض سلام و خسته نباشید
میخواستم بدونم برای زیربنای 180 متر به ارتفاع 4 متر که در آینده نیز احتمالا 2 طبقه روی آن ساخته می شود، حدودا در هر متر مربع چند کیلوگرم آرماتور نیاز می باشد؟
با تشکر
خیلی ممنون از وقتی که گذاشتین . بسیار مفید بود
در حال حاضر کدوم اسکلت کاربرد بیشتری داره تو ساختمان سازی؟ اسکلت بتنی یا فلزی؟
سلام
محاسبه میلگرد ساختمان بتنی چطور انجام می شه؟
سلام و خسته نباشید
علامت اختصاری میلگرد در نقشه چطوری هست؟
خسته نباشید، واقعا کامل بود.