در قدیم که ساخت‌وساز خانه کار دشواری بود، استحکام و مقاومت سازه تنها موضوع مورد توجه افراد بود، اما در همان دوره هم به دلیل روحیه زیبایی پسند انسان‌ها، سعی می‌کردند که خانه ها را به بهترین شکل ممکن بسازند.
با گذشت زمان و پیشرفت مصالح و امکانات، سرعت ساخت و ساز بالاتر رفت و زحمت زیادی از دوش افراد برداشته شد؛ همین مسئله موجب توجه بیشتر و دقیق تر به جزییات ظاهری و زیبایی ساختمان شد. رابیتس و کناف، دو محصول مهم برای ایجاد طرح‌های زیبا در داخل ساختمان هستند.

پیش از این برای طراحی داخلی از گچ استفاده می‌شد که به دلیل محدودیت‌هایی که در شکل‌پذیری داشت، ظرافت و دقت کار را پایین می‌آورد، این محصولات، امکان ساخت سقف و دیوارهای شکیل را به سادگی فراهم کرده و در ساختمان‌های مسکونی و غیرمسکونی به طور گسترده استفاده می‌شوند.
در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات قصد داریم این دو محصول را معرفی کرده و ضمن اشاره به کاربردهای آن‌ها، نقاط تمایز این دو محصول را برشماریم.

کناف چیست؟

سقف کاذب کناف، نوعی صفحه است که با روکش گچی پوشیده شده و چون مشهورترین نوع آن توسط برندی به نام کناف تولید می‌شود، این محصول را عموما با این نام در بازار می‌شناسند. این محصول به نسبت رابیتس مدرن‌تر می‌باشد و به تازگی وارد بازار شده است. انعطاف کناف برای ایجاد اشکال جدید به نسبت گچ بسیار بیشتر است و می‌توان به وسیله آن طرح های بهتری ایجاد کرد. در ادامه به کاربردها و جزییات مربوط به این محصول می‌پردازیم.

کاربردهای کناف

کاربرد کناف در صنعت ساختمان سازی بسیار متنوع است؛ این محصول می‌تواند در ساخت یک سازه یا بازسازی آن مورداستفاده قرار گیرد. از کناف در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. استفاده برای پوشش دیوارهای داخلی و یا پارتیشن بندی بین بخش های مختلف ساختمان،
  2. ایجاد طرح های خوش تراش و زیبا، روی دیوارها یا سقف جهت نورپردازی و یا قاب‌بندی،
  3. ساخت روکش روی ستون‌ها برای پوشاندن تیرها و زیباسازی ساختمان،
  4. استفاده در ساخت کارخانه‌ها، فروشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و… نیز استفاده می‌شود.
  5. برای ساخت‌وساز هتل‌ها، مدارس، سالن نمایش و از این قبیل موارد، اولویت با استفاده از کناف است، زیرا سبک بوده و استفاده از آن سرعت کار را بالا می‌برد.

انواع کناف

سقف کاذب کناف می‌تواند بر اساس معیارهای متفاوتی تقسیم‌بندی شود، یکی از این معیارها، ضخامت‌های مختلف است که این محصول را برای کاربردهای متفاوت آماده می‌کند. ضخامت‌های مختلف کناف شامل موارد زیر هستند:

1. کناف ۱ اینچی

این نوع کناف در واقع نازک‌ترین نوع در بازار است. از این محصول بیشتر برای دکوراسیون داخلی استفاده می‌شود و آن را در بخش‌هایی مانند راه پله، پارتیشن‌ها و دیوارهای جداکننده، راه پله ها و از این قبیل موارد مشاهده می‌کنیم.

2. کناف ۱.۲ اینچی

از این نوع کناف‌ها می‌توان به عنوان ماده اصلی در دیوارها یا سقف های یک لایه یا دولایه در جهت عایق صدا و حرارت استفاده کرد.

3. کناف ۱.۴ اینچی

ایده‌آل‌ترین محصول برای دکوراسیون داخل منزل، کنافی است که ضخامت آن ۱.۴ اینچ باشد. این محصول را می‌توان به راحتی برای مکان‌هایی که نیاز به عایق صدا دارند استفاده کرد.

4. کناف ۳.۴ اینچی

این محصول کاربردی مشابه با کناف‌های یک اینچی دارد و  در صورت نیاز به ضخامت بیشتر، به کار برده می‌شود.

5. کناف ۳.۸ اینچی

این محصول بیشتر به عنوان لایه پوشاننده در بازسازی و تعمیرات ساختمان‌ها استفاده می‌شود و بیشتر به صورت دولایه کاربرد دارد.

6. کناف ۵.۸ اینچی

این محصول ضخیم‌ترین کناف موجود در بازار است، از این دسته از کناف‌ها برای قسمت‌هایی که مقاومت آن‌ها در برابر آتش و ضربه مهم است استفاده می‌شود.

از سویی می‌توان کناف ها را بر اساس شکل لبه های آن‌ها نیز به دسته‌هایی تقسیم‌بندی کرد؛ این محصول می‌تواند دارای لبه های گرد، مورب، مربع، مخروطی و یا به شکل حرف V باشد. همچنین می‌توان تخته‌های آجدار و لبه گرد را هم جهت تولید، سفارش داد.

مزایا و معایب کناف

این محصول پرکاربرد، دارای نکات مثبتی است و به همین جهت هم استفاده آن در صنعت ساخت‌وساز و تعمیرات بسیار زیاد است. از جمله مزیت‌های کناف می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • این محصول در برابر احتراق و آتش سوزی بسیار مقاوم است.
  • کار با کناف بسیار آسان است و سرعت پروژه را بسیار بالا خواهدبرد.
  • پروژه هایی که در آن ها کناف به کار رفته است، بسیار تمیز و ظریف خواهند بود.
  • این محصولات در برابر ارتعاش و لرزه به خوبی مقاومت می‌کنند.
  • با پوشاندن سیم‌ها و لوله‌ها به زیبایی داخلی کمک می‌کند.
  • در صورت آسیب، می‌توان به راحتی آن را تعمیر کرد.
  • این محصول در صورت استفاده صحیح، می‌تواند عایق بسیار خوبی برای صدا باشد.

با وجود نکات مثبت یاد شده، این محصول معایبی هم دارد که باید مورد توجه قرار گیرد، از جمله:

  • این محصول در برابر رطوبت و آب مقاومتی ندارد.
  • هرچند کناف به سرعت تعمیر می‌شود، اما باید توجه کنید که به راحتی نیز آسیب می‌بیند.
  • نصب کناف ها آسان است، اما کار هرکسی نیست و نیاز به تخصص بالا دارد.

اگرچه تمامی این مسائل قابل رفع شدن هستند، اما توجه به آن‌ها به انتخاب درست و تصمیمات صحیح در حین ساخت و ساز کمک خواهد کرد.

رابیتس چیست؟

رابیتس چیست؟

رابیتس یک نوع توری شبکه‌ای است که برای ایجاد شکل های زیبا در طراحی داخلی ساختمان استفاده می‌شود. این محصول می‌تواند از ترک خوردگی روی گچ و سطوح جلوگیری کند و در برابر زنگ زدگی و تغییر حالت مقاوم باشد.

به طور کلی، رابیتس از کناف قدیمی تر است و امروزه کاربرد کناف در طراحی داخلی بیشتر شده، اما این محصول نیز دارای ویژگی‌ها و کاربردهای خاصی است و گاه می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

کاربردهای رابیتس

این محصول در ابتدا برای ایجاد مقاومت و استحکام بیشتر در گچ و سیمان وارد بازار شد و کم‌کم در حیطه طراحی داخلی نیز مطرح گشت. این محصول به طور کلی می‌تواند کاربردهای زیر را پوشش دهد:

  1. استفاده در نمای سنگی بیرون ساختمان (بنابراین بر خلاف کناف تنها مختص بخش‌های داخلی نیست.)
  2. ساخت سقف و دیوارهای کاذب
  3. مورد استفاده در بتن‌ریزی برای استحکام و مقاومت بیشتر بتن.
  4. برای ایجاد چسبندگی و اتصال بین دو عنصر مختلف
  5. پیشگیری از ترک دیوار یا سقف

انواع رابیتس

معیارهای مختلفی برای دسته بندی رابیتس وجود دارد، به عنوان مثال بر اساس تعداد پایه‌ها می‌توان این محصول را به دسته‌های رابیتس ۹ و یا ۱۳ ستون تقسیم کرد. همچنین وزن محصول نیز در تقسیم بندی و در نهایت، کاربرد آن موثر است. این فرآورده می‌تواند به سه دسته وزنی سبک، سنگین و نیمه سنگین تقسیم شود؛ هر یک از این موارد کاربردهای خاص خود را خواهد داشت.

از سویی، رابیتس بر اساس روزنه‌های بین ستون‌ها می‌تواند به دو چشمه یا سه چشمه تقسیم شود. تعداد چشمه‌ها می‌تواند بیشتر هم باشد و بر همین اساس می‌توان گفت که هرچه تعداد چشمه در یک ورق کمتر باشد، ابعاد بزرگتری خواهیم داشت.

مزایا و معایب رابیتس

اگرچه امروزه کاربردهای کناف بسیار زیاد است، اما نمی‌توان از ویژگی‌های مثبت رابیتس هم چشم‌پوشی کرد. این محصول دارای مزیت‌های زیر است و به همین دلیل هنوز هم با قدرت در بازار ساخت و ساز حضور دارد:

  • انعطاف زیادی در ایجاد طرح‌های متنوع دارد و می‌توان از آن برای تولید محصولات مورد نظر مشتریان با سلایق خاص استفاده کرد.
  • سرعت کار با رابیتس بالاست و زمان زیادی از پروژه نمی‌گیرد.
  • استحکام این محصول در صورت رعایت اصول مهندسی و جوشکاری اصولی بسیار زیاد است.
  • تهیه رابیتس در بازار آسان است و فراوانی زیادی دارد.

یکی از دلایل مطرح شدن کناف، معایبی است که رابیتس دارد، از جمله اینکه:

  • رابیتس وزن بالایی دارد و در نتیجه، وزن کلی سازه را زیاد می‌کند.
  • در صورت استفاده از گچ، نیاز به لایه‌های ضخیم خواهیم داشت.
  • این محصول خاصیت ضد صدا ندارد.
  • فضای گچ کاری در رابیتس محدود است و ظرافت کار را کم می‌کند.

اگرچه فراوانی این محصول زیاد و قیمت آن مناسب است، اما در کاربردهای ظریف یا پر نقش، انتخاب مناسبی نخواهد بود.

آهن اسپات؛ مرجع اطلاع رسانی بازارآهن ایران

رابیتس و کناف دو محصول مهم در طراحی داخلی ساختمان هستند. رابیتس در ابتدا در جهت ایجاد استحکام وارد حوزه ساخت‌و‌ساز شد و بعدها کاربرد زیبایی‌سازی پیدا کرد. کناف، در عین استفاده برای طراحی، کاربردهایی همچون عایق صدا و مقاومت در برابر آتش را نیز دارد. کناف، جدیدتر از رابیتس است و به نسبت دارای مزایای بیشتری است، اما هر دو محصول همچنان در بازار عرضه می‌شوند.

در این مقاله از آهن اسپات به معرفی کناف و رابیتس و تفاوت‌های آن‌ها پرداختیم، امیدواریم که اطلاعات کافی و مفیدی از این مطلب کسب کرده باشید. رسالت آهن اسپات این است که در راستای تسهیل فرایند مبادلات، قیمت روز کارخانه‌ها فولاد کشور را استعلام گرفته و در وب‌سایت خود به آدرس www.ahanspot.com منتشر کند.