شمش فولاد خوزستان قطعات مستطیل شکلی هستند که با حداکثر طول 2 متر و مقطع ذوزنقه‌ای شکل ساخته شده‌اند. این مقطع ذوزنقه‌ای به راحتی از قالب خارج می‌شود و به دلیل قالب گیری دستی حمل‌ونقل آن آسان است.

شمش‌ها دارای درجه های مختلفی شامل sp-5sp (استاندارد روسی)، st37-st52 (استاندارد دین آلمان) هستند. برخی از خواص مکانیکی شمش‌ها مانند انعطاف‌پذیری، خمش، کشش و پیچش بر اساس میزان عناصر مختلف در آلیاژهای فولادی تعیین می‌‌شوند و در کاربردهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تولید شمش فولاد خوزستان

فرآیند تولید شمش فولاد خوزستان منجمد کردن فلز مذاب در قالب است و یکی از فرآیندهای میانی نورد فولادها (ماده اولیه صنایع پایین دستی) دو چیز است. این اهداف شکل و اندازه شمش و نحوه ریخته‌گری شمش در قالب و جامد شدن مذاب در داخل قالب است، زیرا خواص فیزیکی و مکانیکی قطعات نهایی به آن بستگی دارد. پس از تبدیل سنگ آهن به فولاد خام یا آهن اسفنجی، پس از فولادسازی و تهیه مذاب فولاد در کوره القایی یا مبدل، شمش فولاد به عنوان محصولی با ابعاد و اشکال مختلف و برای کاربردهای گوناگون عرضه می‌شود.

شمش فولاد خوزستان یکی از برترین محصولات تولید شده در این کارخانه است که کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد. این کارخانه تولیدی در نزدیکی شهر اهواز در خوزستان واقع شده است. این شرکت توانسته است دومین تولید کننده فولاد خام کشور شود. محصولات نهایی آن شامل بلوم‌ها، بیلت‌ها و اسلب‌ها هستند.

کاربرد شمش فولاد خوزستان چیست؟

فرآیند شمش فولاد خوزستان پس از به دست آوردن مذاب فولاد خام با استفاده از فولادسازی در کوره قوس الکتریکی یا مبدل به دو روش ریخته‌گری پیوسته و دستی (تک ریخته‌گری) انجام می‌شود. انجماد شمش ها و ریزساختار (ترتیب داخلی) قطعه در مرحله ریخته گری انجام می‌شود، بنابراین روش ریخته‌گری و قالب‌گیری شمش بسیار مهم است، زیرا خواص فیزیکی و مکانیکی محصولات به این مرحله بستگی دارد. از بلوم و بیلت معمولاً در تولید تیرآهن، مفتول، میلگرد (ساده و آجدار)، نبشی و ناودانی و حفاظ (پارچه)، لوله‌های بدون درز و مانیسمان و سایر مقاطع استفاده می‌شود.

شمش فولاد خوزستان یکی از مهم‌ترین محصولات فولاد خام و به عنوان ماده اولیه برای فرآیندهای نورد سرد و گرم در ساخت ورق فلزی، صفحات، نوارهای فلزی، کلاف‌ها و همچنین در ساخت لوله‌های جوش داده شده، گوشه‌ها و ناودانی‌ها استفاده می‌شود. استفاده از شمش فولاد خوزستان در صنایع مختلف به وفور یافت می‌شود.

قیمت شمش فولاد خوزستان

انواع گریدهای شمش

درجات مختلفی از شمش های فولادی تولید می‌شود، که از معروف‌ترین آنها می‌توان به 3sp و 5sp اشاره کرد. این دو گرید متعلق به استاندارد روسی gost 380 است که در تولید شمش فولادی استفاده می‌شود. در زیر تفاوت بین شمش فولادی 3sp و 5sp آورده شده است.

  • شمش فولادی 3sp نسبت به شمش فولادی 5sp انعطاف بیشتری دارد.
  • شمش فولادی 3sp گران‌تر از شمش فولادی 5sp است.
  • مقدار عناصر آلیاژی در شمش فولاد sp3 کمتر از شمش فولاد sp5 است.
  • شمش فولادی sp3 معمولا در ساخت نبشی، ناودانی و میلگرد با سایز کوچک و از شمش فولادی sp5 در تولید کلاف و میلگرد تا سایز 25 استفاده می شود.

مهم‌ترین نکته در تولید میلگرد میزان کربن موجود در شمش است، که می‌خواهیم از آن میلگرد تولید کنیم. برای تولید میلگرد با سایز 40-14 از شمش با کربن 35-30 درصد استفاده می‌شود. برای اندازه‌های کوچکتر، از شمش‌های فولادی کم کربن برای ایجاد انعطاف‌پذیری مطلوب استفاده می‌شود.

در تولید میلگرد کوچک معمولا از شمش 120 و 130 و در تولید میلگرد با سایز بزرگ از شمش 150 استفاده می شود. همچنین در تولید میلگردهای ساختمانی استفاده از بیلت و در تولید میلگردهای صنعتی استفاده از بلوم رایج است. بهترین شمش فولاد خوزستان که استحکام و انعطاف پذیری بالاتری نیز دارد، 3sp است. همه این عوامل در تعیین قیمت شمش فولاد خوزستان تأثیر دارند.

کارخانه‌های تولیدکننده شمش فولاد

در ایران کارخانه‌های فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و چادرملو فولاد خام را به روش کوره قوس الکتریکی تولید می‌کنند و شمش به ویژه اسلب و ورق فلز را انجام می‌دهند. فولاد مبارکه به طور انحصاری تولید اسلب را بر عهده دارد، اما سایر کارخانه‌های شرکت ملی فولاد ایران و فولاد خوزستان انواع بلوم، بیلت و اسلب را تولید می‌کنند.

فولاد اصفهان نیز از روش سنتی تولید فولاد یعنی استفاده از کوره بلند برای کاهش غیر مستقیم آهن استفاده می‌کند. ذوب آهن با ظرفیت فعلی خود فقط گل می‌دهد. سایر کارگاه‌های کوچک و بزرگ در سراسر کشور نیز از کوره‌های القایی برای رسیدن به فولاد خام استفاده می‌کنند.

شمش فولاد در دنیا به روش های مختلفی تولید می‌شود، اما در ایران بیشتر به روش شمش پیوسته انجام می‌شود. فولاد خوزستان علاوه بر کارخانه‌های اصلی، تعدادی کارخانه فرعی نیز دارد.

  • کارخانه آهک فولاد خوزستان دارای دو خط تولید است، که در آن آهک مورد نیاز برای گندله سازی و فولادسازی تهیه می‌شود.
  • کارخانه اکسیژن که اکسیژن مورد نیاز شرکت را در سه واحد تامین می‌کند.
  • بندر اختصاصی بندر امام که دارای دو سیستم تخلیه کشتی است و در منطقه ویژه اقتصادی قرار دارد.
  • تصفیه‌خانه یکی از کارخانه های فرعی فولاد خوزستان است، که در منطقه کوت عبدالله در شهر اهواز و در مجاورت رودخانه کارون قرار دارد. این کارخانه آب مورد نیاز شرکت فولاد خوزستان برای فعالیت‌های خود را از رودخانه کارون جمع‌آوری و برای شرکت ارسال می‌کند.
  • نیروگاه نیز یکی از کارخانه‌های جانبی است که برق واحدهای اصلی را تامین می‌کند. تصفیه‌خانه فاضلاب صنعتی فولاد خوزستان که یکی از بزرگترین تصفیه‌خانه‌های فاضلاب صنعتی ایران است.

قیمت شمش فولاد خوزستان

قیمت شمش فولاد خوزستان به عوامل مختلفی بستگی دارد و مرتبا در حال تغییر است. شمش فولاد خوزستان در بازار آزاد و بورس متفاوت بوده و معمولا قیمت در بازار آزاد کمی بالاتر از بورس می‌باشد. شما می‌توانیید قیمت شمش فولاد خوزستان را در هر لحظه در سایت اسپات آهن مشاهده کنید. همچنین اطلاعات لازم در مورد محصولات فولادی مختلف و قیمت آن ها را می‌توانید در سایت مشاهده کنید. رسالت آهن اسپات این است که در راستای تسهیل فرایند مبادلات، قیمت روز کارخانه‌ها فولاد کشور را استعلام گرفته و در وب‌سایت خود به آدرس www.ahanspot.com منتشر کند.